Tvers gjennom Canada - med truger fra Steinkjer
Han er den eneste i verden som har krysset Canada på tvers — med trekkhundene som eneste selskap. 825 nådeløse mil fylt med  blodslit, drivis, isbjørn, svartbjørn, ville høststormer og drepende skogbranner. Ni ganger holdt han på å sette livet til i løpet av sin 947 dager lange solotur gjennom kanadisk villmark. Men  Lars Monsen nådde målet — blant annet takket være truger fra Steinkjer.

Flagget til topps

— De beste trugene jeg har brukt! sier eventyreren og tar et godt tak rundt kaffekoppen. Mens fangstmann John Sivert Opdahl humrer fornøyd i godstolen i Jakt og Fangstbua.
—  Vi har kjent hverandre i 15-20 år, og er venner. Derfor hadde han fått kaffe her selv om han ikke hadde gått tvers gjennom Canada, ler Opdahl. Som i ærbødighet har dresset villmarkas sønn opp i Langvind-klær fra Steinkjer.
— Jeg har flagget i dag. De bragder Lars har gjort, er det ingen som gjør ham etter! hevder Opdahl. Og setter tydelig pris på vennens rast i Jakt og Fangstbua underveis til nye opplevelser i Børgefjell. 
Om naboene er like begeistret, er en annen sak. Storparten av Steinvegen er nemlig beleiret av hunder. Ikke hvilke som helst hunder, forøvrig. Dette er verdens beste hunder — hunder verdt hundretusener. Dette er nemlig hundene til Robert Sørli, som nylig ble mangemillionær etter å ha vunnet det 180 mil lange Iditarod-løpet for hundespann i Alaska.

Tvers gjennom Canada

Det var forøvrig i Alaska — fra Kaktovik på Barton Island lengst nordøst i Alaska — at Lars Monsen startet sin tre år lange ferd gjennom Canada 2. april 2000. 947 dager senere 4. november 2002 — kunne han krype inn i et mørkt hjørne på en lokal kafé i Goose Bay helt øst i Canada og bestille en solid T-bonesteak med to pils til. Deretter gikk han inn i en klesbutikk og kjøpte seg ei helt vanlig skjorte, ei helt vanlig bukse og en helt vanlig jakke. Ikke i goretex. Ikke i grønt. Villmannen var kommet til byen ...
Hva han opplevde underveis, har han skrevet bok om. Mye av det kan du finne på hans egne nettsider www.larsmonsen.no. Der kan du også finne detaljerte beskrivelser av Monsens nærkontakt med isbjørn, ulver og svartbjørn, om skudd fra bevæpnede bærplukkere, om svømmeturer i iskaldt vann og ekstrem kulde. Og om hvordan Monsen med nød og neppe unngikk å bli fanget av rasende skogbranner.
— Hadde vinden snudd, hadde det vært slutt! sier en ettertenksom villmann.

Ingen reprise

— Det var en bra opplevelse, men jeg gjør det ikke igjen. Jeg ser klart at slikt fort kan vippe over til det usunne, sier Monsen. Og tar en ny slurk av kaffekoppen hos John Sivert. For nå er det truger det handler om. Monsen har langtfra fått nok av snø og kulde. Nå er det hundespann og Børgefjell som står for tur — og da må nytt utstyr prøves ut.
— Det er jo litt moro at han har gått tvers over Canada på norske Åsnes ski og Sherpa truger fra Jakt og Fangstbua, da, sier steinkjerkremmeren.
— De beste trugene jeg har prøvd! slår eventyreren i nabostolen fast. 
Ikke rart John Sivert har heist flagget til topps ...