Slikkesteiner
med eplesmak for hjort og rådyr 

Slik kan slikkesteinen monteres på en trestamme.

Av Steven Jancke og JSO.

Fra riktig gammelt tid leser vi om jegere som skjøt dyr i bakhold ved forskjellige saltslikkesteiner. Til slike steder kom alt vilt innom, da kroppen må ha salt.

Alle vi jegere er interessert i å nedlegge store bukker med  skikkelige gevir, men det er rett og slett ikke nok storbukker til alle. Hvithalehjort-bestanden inneholder flere unge bukker enn voksne storbukker. Som sannhet kan det sies at bestanden av bukker høstet inn rundt om i USA hovedsakelig består av årsbukker og en og en halvåringer. Dyr som har grodd sine første horn. Mange unge bukker utvikler ikke annet enn noen små stanghorn, mens andre utvikler velutviklede kroner. En sannhet er at mange årsbukker bygger opp kroner med opptil åtte tagger eller flere allerede første året, noe som vil bli betraktet som trofegevir av de fleste jegere.

De to faktorer som er skyld i disse variasjonene i utviklingen av geviret er ernæring og genetikk, med hovedfaktor på ernæring. Biolog Bob Jones som i mange år drev utstrakt forskning ved Universitetet i Illinois, var en av de første til å avdekke hemmeligheten med voksteren av gevir hos hjorteviltet. Han forteller at det er hovedingredienser som spiller en viktig rolle under hurtig massive gevirdannelser i meget ung alder på bukkene, og det er tilgang på stoffene kalsium, fosfor og sodium. 

Andre forskningsresultater fra Landbruksdepartementet i Pennsylvania har fastslått at de mest avgjørende mineraler for å få geviret til å vokse er kalsium og fosfor. Når disse to mineralene ble tilsatt dietten til tamhjort i innhegning, utviklet slike dyr som fikk tilførsel av slike mineraler mye større horn enn de dyr som ikke hadde tilgang. Doktor J. S. Lindzey ved Pennsylvania villdyrsreservat hevder at de på noen såkalte eksperimentbukker klarte å få fram kroner på opptil 13-14 ender allerede som 1,5-åringer.

Smakstilsatte slikkesteiner er en utmerket måte for å supplere kosttilskuddet hos det ville hjorteviltet. I tusen år har det vært kjent at tamkveget har og de ville dyrene søker seg til saltsteder da de trenger salt på lik linje som mennesker. Nødvendigheten av salt går helt tilbake til oldtiden, og de tidligste utforskere i Afrika, Asia og Nord-Amerika registrerte tidlig dyrenes vandringer til og fra saltslikkestedene.

Amerikanske myndigheter driver nå utprøvinger med utlagte slikkesteiner for å se om de kan holde dyrene borte fra spesielle vegoverganger og noen av de største buejegerne har lagt ut slikkesteiner og skutt store dyr.

Kamerajegere har i flere år fotografert noen av Amerikas største hjortedyr på saltslikkesteder. Men det er ingen hemmelighet at slikkestein med eplesmak har vært hemmeligstemplet i flere år av USAs største hjortejegere. Dette da det har vært et ønske om at denne slikkesteinen ikke skulle bli allment kjent, da de mente at dette var et enestående middel til å lokke inn de største dyrene.

Til alle dere som har forespurt om slikkesteiner er det bare å si at slike nå er å få kjøpt fra vårt lager i Steinkjer.

Fra USA meldes det at det vil lønne seg å legge ut to slikkesteiner på hvert sted 15-20 meter fra hverandre for å unngå slagsmål om steinene. Bueskyttere kan fortelle at de i områder der slike steiner har vært benyttet tar med en slikkestein i sekken og legger den ut når de selv posterer i bakhold. Dette ved den såkalte ventejakt. En bueskytter fra Idaho som har utprøvd stein med eplesmak kan fortelle at hjort som fikk smaken på denne type stein ikke ville ha annen slikkestein, og han så ikke bort fra at slik stein kunne bli forbudt da det ble for lett for selv amatørjegere å skyte ned hjortestammen. Dette i områder der hjorten fra før av var sårbar. Slikkesteinene skal vaskes i rent vann før utlegging og behandles med forsiktighet. Rene plastposer kan benyttes på hendene under håndtering for å unngå menneskelukt. Er det mye vind kan det lønne seg å drysse noen never korn (bygg eller havre) over steinen da lukten av slikkesteinen blir ekstra sterk hvis og når kornet sveller opp under fuktig vind med litt regn. Du kan også mose noen epler over steinene.

Steinene er godkjente fra Landbrukstilsynet, seksjon forvarer,  og selges fra Jakt og Fangstbua.

Jakt og fangstbua er eneimportør av Mighty Deer Lick i Skandinavia.

Vær oppmerksom på at det i USA blir gitt beskjed om at den lokale viltforvaltning skal underrettes før slike steiner blir lagt ut.

Bestill slikkesteiner her >>